Fiinimpi portviini-ilta, fiinimmät safkat ja oluet. Ja viimisen päälle portit.

Viikonloppuna vietettiin ystävien kanssa portviini-iltaa Naantalissa. Kaveriporukalla on ollut jo muutaman vuoden portviini-ilta perinne, jonka aikana on lupa fiilistellä ja fiinistellä vähän normaalia rankemmin. Kutsuimme näppärästi itse itsemme mukaan ja saatiin samalla kunnia järjestää kemut nyt ensimmäistä kertaa! Otettiin oikeus tarjoilla ruuan kanssa olutta, mutta portteja testailtiin ruokien välissä ja jälkkäriherkkuina.

Safkat

Alkupaloiksi tehtiin aurajuustolla täytettyjä, ilmakuivattuun kinkkuun käärittyjä taateleita ja kylmää punajuurikeittoa aurajuustovaahdolla ja rakuunapuuterilla. Paahdetut taatelit ja samettinen punajuurikeitto saivat kaverikseen The Rare Barrelin Gifted Branch american wild alen, mikä oli varsinainen makupommi. Hapanta ja hyvää!

Ensimmäisten ruokien jälkeen herkuteltiin chili-valkosipuli katkarapukasareilla. Saviruukuissa tirisevät ravut saivat kaverikseen Ballast Pointin Sculpinin. Sitruksisesta west coast IPAsta löytyy runsaasti hedelmäisiä noteseja mm. aprikoosista, persikasta, mangosta. Tasapainoisuudessaan yksi parhaista ja runsasaromisena pärjäsi hyvin myös mausteisten rapujen kaverina.

Pääruuaksi tehtiin paahdettuja juureksia ja paahtopaistia punaviinikastikkeen kanssa. Rustiikkisen ruuan kanssa tarjoiltiin Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Imperial Dark. Belgiklassikosta löytyi runsaasti paahdettujen maltaiden karamellista ja jopa rusinaista makua ja olut sopi loistavasti rustiikkisen ruuan kumppaniksi. Runsaudesta huolimatta olut oli fressi ja mausta löytyi myös herkullista kypsää hedelmää.

Jälkkäriksi tehtiin luotto mudcake. Ohje on saatu vuonna 2000 ja ollut käytössä siitä asti. Paras mutakakku evö! Tästä tulossa myöhemmin oma video erikseen. Suklaakakku paritettiin Olarin Panimon Dibs on the Cocoa Nibs double barrel aged imperial stout. Komppasivat mainiosti toisiaan. Toki kakun kanssa herkuteltiin myös portviinillä.

Portviinit ja muut illan aikana juodut oluet

Illan aikana päästiin testaamaan myös Ramin (tsekkaa muuten Ramin olutkellari!) tekemä redcurrant sour, joka sijoittui viikonloppuna järjestetyssä Himabisse-skabassa omassa sarjassaan upeesti sijalle 8! Osallistujia Brewdog Helsingin ja Fat Lizardin isännöimässä kotiolutkisassa oli tasan sata, joten sijoitus oli todella kova! Testailtiin myös 30-vuotias Brasserie Fantômem 30th Anniversary 1988-2018 farmhouse ale ja vanha tuttu, kaikkien rakastama Cantillonin Rosé de Gambrinus 2017.

Illan aikana testatut portviinit: Bárao de Vilar 40 years old tawny, Taylor’s reserve tawny port, Dalva golden white porto 63, Warre´s Quinta da Cavadinha vintage port. Tässä on oikeestaan aika sanaton näiden eessä, oli aikamoisia herkkuja!

Vieras keittiö ja uuni ilman kiertoilmaominaisuutta lisäsi haastekerrointa aavistuksen, mutta kaiken kaikkiaan pärjättiin varsin mallikkaasti. Paisti onnistui 6/5, uunijuurekset olisi saaneet kypsyä vielä hetken pidempään. Kakku taas onnistui raadin mukaan parhaiten tähän mennessä ja tuota on tosiaan jokusen kerran tarjoiltu ennenkin 😀 Kesälle suunniteltiin toista portviini-iltaa, jossa voitais tehdä vaikka kesäisiä porttidrinksuja ja nauttia niistä ja merimaisemista 7. kerroksen kattosaunalla. Tällä kertaa oli aika pimeetä maisemien ihailuun.

Kiitos huikeesta illasta Viivi, Jaakko, Ilona, Rami, Annikki, Eikka sekä anopille kämpän lainasta! Saatetaan vallata toistekin!

Menu ja olutparitukset

Punajuurikeitto ja aurajuustolla täytettyjä taateleita
Gifted Branch / The Rare Barrel / American wild beer

Katkarapukasari
Sculpin / Ballast Point / IPA

Paahtopaisti ja uunijuurekset
Cuvée van de Keizer / Gouden Carolus / Belgian strong dark ale

Jätä kommentti