Bissen trokausta Suomessa 2020-luvulla – Miksi?

Alkoholin etämyynti Suomessa on mielenkiintoinen soppa. Kaikista muista EU-maista voit tilata vaikkapa bisseä kotiovelle toimitettuna, ja näin monet harrastajat tekevätkin. Myös me. Lähes kaikki viranomaisetkin ovat vihdoin suoraan sanoneet tällaisen toiminnan olevan täysin OK. Ainoastaan Sosiaali- ja terveysministeriö viestii asiasta niin kierrellen ja kaarrellen, ettei siitä ainakaan tavallinen ihminen ota selvää. Oluen etämyynti Suomen sisällä on kuitenkin täysin kiellettyä. Hullua, eikö totta?

Suomestakin voi alkoholia myydä täysin vapaasti kaikkiin EU-maihin paitsi Suomeen. Tuntuuko tyhmältä? Niin meistäkin. Bisset, siiderit ja lonkerot löytyvät kuitenkin jokaisesta kaupasta, kioskista ja huoltoasemalta. Alkojakin on lähes joka nurkalla.

Suomi on pitkä maa, ja täten panimotkin ovat levittyneet laajalle alueelle. Pääkaupunkiseudulta on melko pitkä matka lähteä hakemaan olutta vaikkapa Oulussa sijaitsevilta panimoilta. Toki joitakin oluita saa marketeista, mutta 5,5%-raja luo omat haasteensa, ja pienpanimotuotteen tie Alkon hyllylle ei ole aivan mutkaton. Toisaalta monien ulkomaisten panimoiden tuotteita saa muutamalla klikkauksella hankittua suoraan kotiovelle. Tämä ei houkuttele suosimaan kotimaista.

Monenkaan suomalaisen panimon ei missään nimessä kannata avata nettikauppaa vain ulkomaisia asiakkaita palvellakseen. Tilanne olisi toinen jos Suomen sisälläkin saisi olutta toimittaa. ”Samalla vaivalla” voisi oluita lähettää myös ulkomaille ja joidenkin panimoiden ovet ulkomaille saattaisivat alkaa raottua. Kasvua syntyisi myös viennin kautta!

Ja sitten ne uhkakuvat, joilla kotiinkuljetuksen kieltoa on perusteltu. Alaikäisillä on helpompia ja nopeampia tapoja hankkia olutta kuin tilata se netistä. Lisäksi vastaanottajan ikä voidaan tarkistaa aivan samalla tavalla kotiovella kuin kaupan kassallakin.

Kuten jo aiemmin totesimme, alkoholituotteet ovat Suomessa jo nyt erittäin hyvin saatavilla. Ongelmakäyttäjät löytävät jatkossakin bulkkioluen ja kirkkaat samasta paikasta kuin nykyäänkin. Kotiinkuljetuksella saataisiin etenkin pienten valmistajien tuotteet paremmin saataville, ja kannustettaisiin valitsemaan kotimainen vaihtoehto. Tälläkään hetkellä moni ei tilaa halvinta mahdollista bisseä netistä, vaan tilaa sellaisia oluita joita Suomesta ei yksinkertaisesti saa.

Tämä tilanne on hullu normaalitilanteessakin, mutta koronan jyllätessä se tuntuu täysin absurdilta. Kaikilla muilla aloilla kannustetaan etäasiointiin ja kotiinkuljetukseen, mutta oluen ystävät joutuvat edelleen asioimaan fyysisissä myyntipisteissä. Tämän takia me ja muut harrastajat olemme panimoilla käydessämme järjestäneet kimppaostoja ja toimittaneet oluita myös muille.

Tämä on meiltä sekä tukitoimi panimoille että keskisormen näyttämistä typerälle lainsäädännölle. Jatketaan yhdessä tätä, ja ollaan kaikin keinoin ajamassa muutosta. Oluen etämyynti on ehdottomasti sallittava!

Panimoita kierrellessä olemme toki kantaneet kameraa mukana ja taltioineet korona-ajan tunnelmia. Nämä videot löytyy blogista Poikkeustilanne-avainsanalla.

3 kommenttia artikkeliin ”Bissen trokausta Suomessa 2020-luvulla – Miksi?”

Jätä kommentti