Poliisitutkinta ja muita kuulumisia

Niputettiin lähiaikojen kuulumiset kesätervehdysvideolle. Miten kimppaostot meni noin niin kuin omasta mielestä, paljonko bisseä liikuteltiin, mitä jäbä duunaa tästä eteen päin ja mitä sanoi konstaapeli, kun sohaistiin tulenarkaan etämyyntipesäkkeeseen? Käy tsekkaa video!

Kimppaostoprojekti pähkinänkuoressa

Kuljetettiin parin kuukauden aikana säännöllisen epäsäännöllisesti pienpanimo-oluita suoraan kotiovelle. Tehtiin aiemmin video ja blogipostaus, jossa vastattiin kysymyksiin miksi ja miten. Lyhyesti ideana oli oluen välittäminen veloituksetta kotiovelle, joka lain mukaan on täysin ok:

84 §
Alkoholijuoman välittäminen ja luovuttaminen
Alkoholijuomaa ei saa välittää eikä luovuttaa palkkiota vastaan. Alkoholijuoman välittäminen ja luovuttaminen on kielletty myös ilman palkkiota henkilölle, jolle 37 §:n mukaan ei saa myydä alkoholijuomaa.

37§ mukaan alkoholia ei saa myydä alaikäisille eikä päihtyneille, ja heille ei luonnollisesti myöskään välitetty olutta. Kun teimme projektimme ilman palkkiota ja välitimme ainoastaan päihtymättömille aikuisille, niin jauhot pussissa pysyivät puhtaina.

Nyt kun projekti tuli päätökseen (syy selviää, kun jatkat lukemista tai katsot videon) niin kerrotaan vähän lukuja:

  • Teimme kymmenisen erilaista rundia, joiden aikana välitimme olutta yli 20 pienpanimolta
  • Kimppaostoihin osallistui yli 300 ihmistä
  • Tilauksia/sixpackeja toimitettiin reilusti yli 500
  • Kilometrejä kertyi varovastikin arvioiden noin 5000

Jessen uusi työpaikka

Jesse vietteli kesälomaa toukokuussa, ja lomalle oli varattuna kaksi projektia. Ensimmäinen oli tämä kimppaosto ja toinen uuden työpaikan löytäminen. Tähtäin on jo jonkin aikaa ollut osoitettuna kohti pienpanimoalaa. Sopivaa panimo ja tehtävä -komboa ei kuitenkaan ollut vielä aiemmin löytynyt. Hakusessa on ollut tehtävä, jossa Jesse kokee pystyvänsä olemaan aidosti hyödyksi ensimmäisistä päivistä lähtien. Panimon taas tulee olla sellainen, joiden tuotteista oikeasti pidämme ja jonka visioon uskomme.

Loman aikana Fat Lizardille aukesi työpaikka tittelillä tölkitysvastaava. Tölkityksen lisäksi työ sisältää myös varastotehtäviä, joista Jesseltä löytyy kokemusta. Hakemus tietysti lähti samantien ja lopulta kävi niin onnellisesti, että Jesse sai paikan. Tarkempia fiiliksiä ja tietoa hakuprosessista voi katsella ylläolevalta videolta. Tämän työpaikan saaminen luonnollisesti tarkoitti, että kimppatilausprojekti on meidän osaltamme ohi.

Poliisitutkinta

Kimppatilausprojektia aloittaessamme olimme melko varmoja, että jossain vaiheessa saamme yhteydenoton viranomalsilta. Kysymysmerkki oli lähinnä, mikä viranomainen soittaa ja milloin se tapahtuu. Loogisia vaihtoehtoja olisi tavallaan ollut Valvira ja Aluehallintokeskus, mutta näistä kummatkin valvovat ainoastaan yrityksiä/luvanhaltijoita, joillaisia me emme ole.

Lopulta yhteydenotto tapahtui vasta muutama päivä sen jälkeen, kun olimme jo lopettaneet kimppatilaukset. Poliisi lähestyi meitä seuraavanlaisella viestillä:

Päivää,

Aluehallintovirasto on tehnyt Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle tutkintapyynnön alkoholin välittämisestä mitä tarjotaan verkkosivuilla www.nemanniset.fi.

Olkaa yhteydessä asian selvittämiseksi.

Vastasimme viestiin, että oluen välittäminen on tehty lain sallimalla tavalla päihtymättömille täysi-ikäisiille. Annoimme vielä puhelinnumeron mahdollisia jatkokysymyksiä varten. Seuraavana päivänä poliisista soitetiin ja kerrottiin, että asiaa tutkitaan nimikkeellä alkoholirikos. Kysymykset liittyivät lähinnä siihen olimmeko ottaneet maksua oluiden kotiinkuljetuksesta. Ja näinhän emme tosiaan olleet toimineet.

Puhelun lopuksi poliisi totesti kirjaavansa nämä asiat ylös ja rivien välistä oli luettavissa, että asia saattaisi olla loppuunkäsitelty. Meillä sekä olutharrastajayhteisöllä on vahva luottamus siihen, että näin tosiaan on. Mitään rikostahan ei tosiaan ole tapahtunut. Jäämme seuraamaan tilannetta.

Jätä kommentti