Ötököitä ja olutta hyönteiskokki Topi Kaireniuksen kanssa

Törmäsimme Fat Lizardin luovaan johtajaan Topi Kaireniukseen ensimmäisen kerran CoolHeadin järjestämillä Craft Beer Winter Wonderland -festareilla tammikuussa 2020. Sovimme samantien, että tulemme kuvaamaan panimovisiittivideota Fat Lizardille. Tämän toteutimmekin lähes heti.

Tämän lisäksi heitimme ilmoille ajatuksen hyönteisruokavideosta. Topihan tunnetaan myös erinomaisena hyönteiskokkina. Sannaa ajatus höntiäisten syömisestä ei varsinaisesti innostanut, joten idea vaati hieman kypsyttelyä. Nyt taivaankappaleet olivat kuitenkin sopivassa asennossa, ja oli aika hypätä suoraan ötökkäsafkan syvään päätyyn!

Pelattiin tällä kertaa kortit niin mahtavasti, että meidän ei tarvinnut kuin istua ja katsoa kuinka eteemme kannetaan ruokaa ja juomaa. Topi kokkaili öttiäisistä kolme ruokalajia ja maistelimme niiden kanssa Fat Lizardin taproomin valikoimasta löytyviä olusia. Maisteluun päätyi panimon omista tuotteista Fat Riff Pale Ale, joka on tunnetulle helsinkiläiselle The Riff -rokkibaarille tehty helposti juotava bisse, sekä erikoisversio Backdrop Porterista, joka on saanut lisämakua vaniljasta ja kahvista. Lisäksi testasimme Big Dropin kanssa tehdyn alkoholittoman yhteistyöoluen Rye’d Said Fred (Rukiilla ja katajalla ryyditetty IPA). Vierailijahyllystä mukaan tarttui Savu Sirkka Ale, jonka tekemiseen on nimen mukaisesti käytetty savustettuja sirkkoja

Ensimmäisenä ruokalajina Topi kokkaili quesadilloja, joiden väliin lätkäistiin paistettuja sirkkoja, juustoa ja korianteria. Rapeaksi paistetut sirkat maistuivat hieman pähkinäiseltä, ja koostumus muistutti rapeaa jauhelihaa. Näiden ’dillojen kanssa parhaiten maistui Savu Sirkka sekä Fat Riff.

Seuraavaksi saimme maistella kuhnuritoukkia, jotka olivat peräisin Helsingin oopperatalon kyljessä sijaitsevilta pesiltä. Nämä kääräistiin salaatinlehden sisään porkkanan, kurkun, retiisin ja silmujen kera. Päälle puristettiin vielä hieman limemehua. Toukkien juustomainen koostumus ja maku toimi hienosti muuten todella raikkaiden elementtien kanssa! Oluista parhaiten pariutuivat Rye’d Said Fred ja Fat Riff.

Jälkkäriksi Topi pyöräytti valkohomejuustoa, punaherukoita, hunajaa ja muurahaisia. Tätä kohtaan meillä oli ehkä suurimmat epäilykset, mutta täysin turhaan! Muurahaisten maku muistutti todella paljon kirpeää marjaa ja se muodosti yhdessä herukoiden kanssa todella raikkaan vastapainon kermaiselle juustolle. Oluista selkeästi parhaiten suoriutui Vanilla&Coffee Backdrop Porter.

Tsekkaa videolta, mitä jutusteltiin Topin kanssa kokkailun ohessa. Juttelimme muun muassa siitä, mistä Topin hyönteiskokkailu sai alkunsa ja miksi höntiäisiä tulisi suosia. Kannattaa myös katsoa video, jotta näet miten hyönteiskammoinen selviää illasta ja kuinka jutut voivat lähteä täysin lapasesta.

Jätä kommentti